februar 08, 2019

Et levende laboratorium for bærekraftig byutvikling

Økern Sentrum – et levende laboratorium mot å bli Europas mest miljøvennlig byutviklingsprosjekt. 

Med mål om å bli Europas mest bærekraftige byutviklingsprosjekt, er nå Økern Sentrum “living lab” i OREEC og Oslo kommune sitt Interregionale Europeiske nettverk for fremtidens byutvikling.

Norges fornybare teknologileverandører får tilgang til Living Lab I hele Nord-Europa  gjennom Northern Connection. Det gir dem muligheten til å etablere seg I nye markeder og få nye kontrakter, samtidig som nord-europeiske leverandører får mulighet til å delta i utviklingsprosjekter i Oslo. Målet har vært å etablere et nord-europeisk nettverk av aktører som i samarbeid senker terskelen for leveranser av fornybar teknologi over landegrensene. Dermed bidrar det til vekst i selskaper som tilbyr denne typen teknologi, vekst i hele regionen og smartere, renere nord-europeiske byer.

Prosjektet gjør de store byene i Nord-Europa til utstillingsvinduer for bærekraftige teknologiløsninger. Økern Sentrum, eid av Steen & Strøm og Storebrand, er Oslo's Living Lab i Northern Connections. Fornybar energi og bærekraftige teknologileverandører fra hele Nord-Europa ble invitert til Oslo for å vise at de kan tilby tjenester, teknologi og nye innovasjoner i dette byggeprosjektet. 

“Med en ambisjon om å bli en ny Nordisk modell for Byutvikling og det mest bærekraftige byutviklingsprosjektet Europa - har vi gitt muligheten for start-ups og mellomstore bedrifter som tilbyr gode løsninger for fremtiden til å vise hva de har til oss” sier prosjektdirektør Thomas Holth.

Økern Sentrum ble med i Interreg-prosjektet Northern Connections, i samarbeid med OREEC og Oslo, slik at kunne man få de beste Clean Tech løsningene fra Nord-Europa.

Målet med Living Lab var å høre på forslagene fra deltakerne og forstå hvor langt vi kan løfte Økern Sentrum-prosjektet sammen, i tillegg til å benytte erfaring, ny viten og kompetanse som ligger i Northern Connection-programmet. Under prosessen som ledet opp til Innovasjonsprisen 29. november 2018 mottok vi flere innovative bidrag som skapte merverdi for vårt prosjekt sier Holth.

Tematikken dette laboratoriet fokuserte på var: 

  • Energiløsninger 
  • Smart varehåndtering 
  • Transport 
  • Sirkulær økonomi – Fremtidens avfallsstrømmer. 

  Her er noen få tilfeldig utvalgte bedriftsprofiler som deltok i Living Lab 29. november:

  DesaH BV

  DeSaH har utviklet et kompakt modulært avløpsbehandlingssystem som bidrar til å forbedre vann-, næringsstoff og energisykluser. I samarbeid med både universiteter og forskningsinstitusjoner har den kjente aktiverte slamprosessen blitt optimalisert og kombinert med nye behandlingsstrategier. Det resulterende behandlingssystemet gir en mer bærekraftig tilnærming til avløpsvannbehandling.

  E.ON. Sverige AB

  Vi jobber med produksjon og distribusjon av elektrisk kraft, oppvarming og kjøling. Vårt produkt ectogrid ™ har de beste egenskapene fra varmepumper og kjølemaskiner, og kombinerer dem med de beste egenskapene fra energidistribusjonsnettene (elektrisk, termisk og gass). Komponentene i systemet er de samme, men de er satt sammen på en ny og ny måte. Ectogrid ™ teknologien er beskyttet av flere patenter og er tilgjengelig for lisensiering.

  Kraft Engineering

  KRAFT Engineering tilbyr prosjektledelse, BIM support og 3D / CAD modellering fra konseptutvikling til gjennomført prosjekt. Våre prosjekter inkluderer bygg, vei, jernbane og annen infrastruktur. Etablering av en 3D-modell tidlig i planleggingsfasen gjør det mulig å evaluere, tilpasse og raskt visualisere flere forskjellige konseptuelle løsninger. 

  Orbital Systems

  Vår innovative teknologi reduserer den tradisjonelle 100L-dusjen til bare 5L, og gir en utrolig reduksjon på opptil 90% i vann og 80% i energibruk. På ORBITAL SYSTEMS er alt vi gjør basert på troen på at verden trenger et nytt paradigme for daglig vannbruk. Spunnet ut av et akademisk partnerskap med NASA, er vi et prisbelønt ren-tech selskap basert i Malmö, Sverige med virksomhet i Europa og USA. 

  wheel.me

  Drives av visjonen om evig forandring av innendørs mobilitet, ønsker wheel.me å bli en foretrukket plattform for innendørs mobilitet og materialhåndtering. Wheel.me Genius-systemet består av en robotkomponent ("Smart Wheels") som støttes av et neste generasjons innendørs navigasjonssystem og sofistikert dataanalyse - som gjør at alt innendørs kan bevege seg uten problemer.

  ISSOL Solar Glass

  Vi er en solglassprodusent og en prosjektutvikler av Active Glassing-løsninger. Vi utvikler vakre positive energiløsninger for bygninger som produserer egen strøm ved hjelp av solens frie energi. Vi har muligheten til å gi en arkitektonisk funksjon til fotovoltaisk teknologi ved å erstatte konvensjonelle byggematerialer med aktive byggematerialer. Mer enn bare å produsere elektrisitet, blir våre produkter viktige deler av bygningskuvertet som gjør den vanntett, isolert, beskyttet mot sol eller estetisk.